Zaken idee
Image default
Auto-industrie

Wanneer mag mijn baby een wipstoel gebruiken?

Vraag veel ouders van baby’s naar hun must-haves, en je zult waarschijnlijk merken dat een van hun essentiële items een jumper of wipstoeltje is. Deze kunnen de kleintjes bezighouden, zodat mama’s en papa’s even op adem kunnen komen tussen de buikjes, het verschonen van de luier en het voeden door.

Maar hoe bekend ben je met de veiligheidsaanbevelingen voor jumpers en wipstoeltjes? En nog belangrijker, weet je waarom sommige pediatrische deskundigen het gebruik ervan niet altijd aanraden?

Hier is wat je moet weten, inclusief hoe lang je moet wachten voordat je je baby in een jumper of baby bjorn wipstoel zet.

Beginleeftijd

Hoewel spring- en wipstoeltjes geweldig zijn om ouders een pauze te geven, kan je ze niet altijd gebruiken zodra je je baby thuisbrengt uit het ziekenhuis.

Een wipstoeltje voor jouw pasgeborene

Wipstoel voor baby  heeft vaak genoeg een schuin zitje die meestal ontworpen zijn met een stilstaand frame en voorzien zijn van bevestigingspunten om ervoor te zorgen dat de baby veilig in het zitje zit. Het wipstoeltje schommelt jouw baby zachtjes door de bewegingen van de baby of door de stroom – meestal via een batterij of een stopcontact – en werkt als een kalmerend mechanisme. Omdat baby’s veilig vastzitten en het zitje meestal tot voorbij hun hoofd reikt met volledige neksteun, kan zelfs een pasgeboren baby onder toezicht korte tijd in een wipstoeltje worden geplaatst.

Veiligheid

Slaap zitjes en wiegen worden niet aanbevolen tijdens het voeden of slapen. Deze gewatteerde verhogers zijn bedoeld om het hoofd en het lichaam van jouw baby in één positie te houden, maar worden niet aanbevolen vanwege het risico op plotselinge kinderdood (SIDS).

Jumpers voor oudere baby’s

Een jumper is per definitie ontworpen voor een veel actievere baby die al bepaalde mijlpalen heeft bereikt voordat je hem gaat gebruiken.

Ook al hebben jumpers meestal een gewatteerde zitting en soms een stevig frame als het een vrijstaand model is, ze zijn ontworpen zonder neksteun. Dit geeft jouw baby een beetje meer vrijheid om te doen wat de naam al zegt – springen.

Voordat je een jumper installeert, moet je er zeker van zijn dat je baby de controle over zijn nek heeft en niet langer hulp nodig heeft om zijn hoofd omhoog te houden. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 6 maanden, maar het kan vroeger of later gebeuren, afhankelijk van de ontwikkelingstijd van jouw baby.

 

Risico’s van spring- en wipstoeltjes

Wipstoeltjes

Ouders gebruiken vaak een wipstoeltje om hun kleintjes in te laten slapen, maar kinderartsen en medische deskundigen raden dit ten zeerste af. De hoekige positie kan mogelijk bijdragen aan SIDS. Hoewel deze vanaf het begin als veilig worden beschouwd, is dat alleen wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. Houd altijd toezicht op je baby als hij in een 4moms wipstoeltje zit.

Springkussens

Bij springkussens zijn er twee risico’s in het spel. Het eerste risico betreft gemonteerde springkussens die op een of andere manier aan een deurkozijn of balk moeten worden bevestigd.

Omdat er mogelijke obstakels rond het wipstoeltje zijn, kan een zeer actieve baby per ongeluk zijn hoofd, armen of andere lichaamsdelen tegen het deurkozijn stoten.

Het tweede punt van zorg is dat elk springstoeltje – vrijstaand of gemonteerd – de heupen van het kind in een ongemakkelijke positie kan plaatsen, waardoor de oefening op de verkeerde beenspieren wordt gericht.

Ouders die te veel vertrouwen op een jumper om baby’s bezig te houden, kunnen per ongeluk hun motorische ontwikkeling vertragen als baby’s leren kruipen en lopen.

Daarom raden deskundigen meestal aan om het gebruik van een springer te beperken tot 15 à 20 minuten en niet meer dan twee keer per dag.

 

https://lievergezond.be/gezondheid-van-kinderen/waarop-u-moet-letten-bij-het-kopen-van-een-baby-wipstoel/