Zaken idee
Image default
Bouw en onderhoud

Wat zijn geluidsmetingen?

Geluid. Sommige mensen hebben het liefst de hele dag door geluid, terwijl voor sommige het soms ook wel eens niet hoeft. Je luistert er doorgaans dus altijd naar, maar weet je eigenlijk wel wat geluid is? Waar komt het vandaan? En hoe meet je het? 

Wat is geluid? 

Geluid bestaat uit golven. Geluidsgolven hebben een golflengte en een amplitude. De amplitude zegt iets over hoe hoog de golven zijn. Wanneer de geluidsgolf groter wordt, wordt het geluid harder. Het volume wordt gemeten in decibel.  Wanneer een geluid onder de 80 decibel is, is het voor mensen helemaal veilig. Daarboven kan het gehoorschade opleveren. Wanneer je langer naar geluid boven de 80 decibel luistert is de kans op gehoorschade hoger. Een voorbeeld van iets wat ongeveer 80 decibel is, is een drukke verkeersweg. Voorkom dus lange openstelling aan harder geluid dan 80 decibel. 

De waarde van geluidsmetingen 

Wat is de waarde van geluidsmetingen? De waarde van geluidsmetingen is erg belangrijk. Door het meten van het geluid voorkom je namelijk gehoorschade. Vaak sta je er namelijk helemaal niet bij stil. Je luistert bijvoorbeeld lekker harde muziek en voor je het weet heb je een piep in je oren. Dit is een teken van een te lange openstelling aan een hogere decibel dan 80. 

Geluidsmeter klasse 1 

Om geluid te kunnen meten heb je verschillende klasse. Zo heb je geluidsmeter klasse 1 en geluidsmeter klasse 2. Bij geluidsmeter klasse 1 zijn de meters geschikt voor nauwkeurige metingen. Dit kan bijvoorbeeld voor laboratoria of voor het vaststellen of de geluidsproductie voldoet aan wettelijke eisen of aan milieueisen. 

Geluidsmeter klasse 2 

Geluidsmeter klasse 2 zijn meters die minder nauwkeurig werken, maar ze kunnen wel gebruikt worden om te kijken naar hoe het geluidsniveau ongeveer is.  

Gevolgen lange openstelling geluid 

Zoals hierboven benoemd is het dus van belang goed op te letten met harde geluiden. Wanneer je jezelf te vaak of te lang openstelt aan harde geluiden loop je gehoorschade op. Gehoorschade door geluid is onomkeerbaar en kan leiden tot levenslange aandoeningen. Dit zouden oorsuizen, geluidsvervorming en gehoorverlies kunnen zijn. Wees dus alert en voorkom deze gevolgen.