Zaken idee
Image default
Financiële diensten

Hoe kies je de juiste broker?

Maar als je eenmaal besloten hebt om te gaan beleggen, is het niet voldoende om alleen een rekening te openen. Je hebt ook een plan nodig om jou financiële doelen te kunnen bereiken. Wanneer je jouw plan hebt gemaakt is verstandig om brokers te gaan vergelijken, zodat je uiteindelijk de broker kunt vinden die het best bij je past.

Investeren is een geweldig hulpmiddel voor het creëren van rijkdom, aangezien je vermogen door middel van tijd steeds harder gaat groeien. Misschien is dit de reden waarom één van beroemdste uitspraken van Albert Einstein is: “Samengestelde rente is het achtste wereldwonder… wie het begrijpt, verdient het… wie het niet doet, betaalt het.”

Samengestelde rente zorgt ervoor dat jouw geld voor je kan werken. En op de lange termijn heeft de aandelenmarkt het beter gedaan dan bijna alle andere activaklassen. Zoals financieel auteur Robert G. Allen ooit zei: ‘Hoeveel miljonairs ken jij die rijk zijn geworden door te beleggen op spaarrekeningen? Dat bedoel ik.”

Voordat je begint met beleggen, zijn er enkele basisprincipes die je moet bepalen over jouw doelstellingen. Om dit te doen, moet je nadenken over wat voor soort handel je van plan bent te doen.

Word je een actieve handelaar, of wil je meer een passieve belegger zijn? Hoeveel ben je van plan te investeren? Ben je gepassioneerd door een specifieke branche, of heb je misschien een lijst met specifieke bedrijven waarin je wilt investeren?

Als je eenmaal hebt bepaald wat jouw handelspersoonlijkheid is, zult je geen probleem hebben om de perfecte beursvennootschap te vinden. Er zijn over het algemeen drie soorten makelaars:

  •  Full-service makelaar
  •  Kortingsmakelaar
  •  Online makelaar

Het verschil tussen en online broker en discount broker is minder duidelijk dan het ooit was, aangezien elke populaire broker tegenwoordig een online handelsplatform of een mobiele app heeft. Je hebt namelijk nu ook brokers die je wel echt laten beleggen in aandelen door middel van een gebruiksvriendelijk platform en toch kan dit een goedkope broker zijn. Je ziet wel een duidelijk verschil in de handelsopties per broker, sommige broker laten je beleggen in aandelen door middel van CFD’s, waardoor je indirect in aandelen belegt.

Bij een broker als BUX Zero beleg je wel in echte aandelen en dat tegen zeer lage transactiekosten. Weer je meer weten over deze broker? Lees dan deze BUX Zero review.

Welke broker past bij jouw beleggingsstijl?

Ten eerste moeten we begrijpen dat er in grote lijnen verschillende soorten makelaars zijn en dat ze erg van elkaar verschillen – zozeer zelfs dat ze gewoon niet voor hetzelfde doel kunnen worden gebruikt. De meest eenvoudige manier om ze te classificeren is in twee categorieën: Full-service makelaars en kortingsmakelaars.

Full-service broker

Een full-service broker biedt jou een heleboel tools, financieel advies en opties voor accountbeheer. Full-service brokers bieden toegang tot een bredere reeks financiële producten en diensten, waaronder alternatieve activaklassen, eigen onderzoek en geavanceerde tools voor vermogensbeheer. In ruil daarvoor moet je een accountminimum aanhouden, hogere handelscommissies betalen en een vergoeding betalen voor accountbeheer.

 

Een kortingsmakelaar verwijdert alle financiële adviseurs, sommige tools en sommige accountbeheeropties (hoewel kortingsmakelaars innoveren om steeds meer diensten toe te voegen). Je betaalt vaak ook niet veel of geen commissie. Het resultaat is een ‘doe het zelf’-benadering van beleggen. De meeste online makelaars van tegenwoordig zijn kortingsmakelaars die robo-adviseurs en onderzoek hulpmiddelen aanbieden die je zelf kunt leren.

Kosten en vergoedingen voor effectenrekeningen

U heeft misschien geen groot budget om te investeren, maar dat betekent niet dat je niet kunt beginnen. Hoewel commissievrije transacties momenteel populair zijn, zijn er andere kosten om je zorgen over te maken, zoals inactiviteitskosten of kosten voor accountonderhoud. Er zijn ook minima en marges om te overwegen. Hieronder vind je een overzicht van deze kosten:

  • Minimaal rekeningsaldo: de meeste beursvennootschappen eisen dat beleggers een account openen, en hoewel de meesten beweren dat je geen saldo hoeft aan te houden, zullen anderen vereisen dat je ten minste € 500 op de rekening houdt of het risico loopt te worden bestraft met een lage saldovergoeding.
  • Margerekeningen: als je in aanmerking komt voor een margerekening, moet je doorgaans een hoger minimumsaldo voor jou rekening aanhouden. Misschien wil je ook de huidige rentetarieven voor margeleningen controleren.
  • Opnamekosten: bij sommige makelaars kunt je geen geld opnemen als dit betekent dat jouw saldo onder het minimum zakt. Voordat je zich aanmeldt voor een account, dient je eerst alle opnamevereisten door te lezen.