Zaken idee
Image default
Boekhouding

Een goede urenregistratie scheelt tijd en geld

Veel ondernemers zien het als een vervelend klusje: urenregistratie, het bijhouden van de uren die je gewerkt hebt. Het is ook niet meest enerverende werk, maar het is wel belangrijk. Het eindeloos voor je uitschuiven van urenregistratie of het zelf helemaal niet doen, kost je uiteindelijk meer geld en tijd dan er gewoon even voor gaan zitten.

Hoe goede urenregistratie geld oplevert

Laten we eerlijk zijn: je bent waarschijnlijk niet zo goed in schatten hoe lang je hebt gewerkt. Dat is namelijk niemand. Vooral zzp’ers zijn snel geneigd dingen niet te noteren, zoals de tijd die het kost om iets op te zoeken, of de tijd die besteed wordt aan overleg. Tel al die kleine dingen bij elkaar op en je ontdekt dat een incorrecte urenregistratie een grote kostenpost is. 

Bovendien krijg je met een goede urenregistratie zicht op je eigen werkgedrag. Zijn er werkzaamheden waar je onevenredig veel tijd aan besteedt? Zijn er onderdelen in je werkproces die je efficiënter kan inrichten? Of zijn er juist dingen waar je minder lang mee bezig bent dan verwacht? Als je dit weet, kun je je eigen werk optimaliseren.

Tips voor urenregistratie

Hoe meer iets routine wordt, hoe minder tijd en moeite het kost. Zorg dat je jezelf aanwent om op een vast moment je urenregistratie te doen. Koppel het aan iets wat je sowieso doet voor je begint met werken, zoals het opstarten van je laptop of het halen van een kopje koffie. Als je daarna klaar bent met werken, kun je noteren hoelang je bezig bent geweest. Dat is efficiënter en preciezer dan aan het eind van de week of maand alles invoeren, omdat je dan weer moet bedenken of opzoeken wanneer je precies aan het werk was. Zie het als iets positiefs: dit zijn de uren die je hebt gewerkt en waarvoor je dus betaald gaat krijgen.

Het risico van het onzorgvuldig bijhouden van je uren, is dat je veel minder uren noteert dan dat je eigenlijk werkt. Niet alleen de tijd dat je je daadwerkelijke werk uitvoert hoort bij je uren, ook de tijd die besteed aan het beantwoorden van e-mails, het doen van administratie, het reageren op werkappjes en het bellen met de werkgever horen erbij. Het scheelt je een hoop geld als je die daadwerkelijk opschrijft.

Dit lijkt wellicht een merkwaardig advies, maar: wees niet té precies. Natuurlijk is het belangrijk om zorgvuldig te zijn, dat is in het voordeel van zowel jezelf als je werkgever. Het wordt echter nadelig als het bijhouden van de urenregistratie meer tijd gaat kosten dan het werk zelf. Kleine onderbrekingen als even naar de wc gaan, uit het raam staren of een kopje koffie zetten hoef je echt niet te noteren. Als je in loondienst was, hoorde dat ook gewoon bij je werktijd. Bovendien, je beantwoordt ook wel eens een werkappje buiten werktijd, dus dat maakt de boel mooi in balans.