Zaken idee
Image default
Informatiediensten

Centraliseer je bedrijfsprocessen met slimme ERP software

Ken je het gevoel dat iedereen binnen je organisatie zich uit de naad werkt om alle eindjes aan elkaar te knopen? En jij nog het meest. Je weet gewoon dat het allemaal efficiënter kan, sneller, eenvoudiger en vooral klantvriendelijker. Met minder zorgen en stress. Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? En wat kost dat?

 

Herkenbaar gevoel

Het is een gevoel dat bij vele groeiende ondernemingen herkenbaar is. Een logische stap is dan de implementatie van een ERP-systeem. ERP staat voor Enterprise resource planning en centraliseert alle informatie van je organisatie in één database, over alle afdelingen heen. Op deze manier werkt iedereen binnen je organisatie met dezelfde data. En dat allemaal in realtime.

 

De vele voordelen van ERP

ERP verbindt en automatiseert bedrijfsprocessen. Dat kan zowel bij de kleinere kmo’s zijn als bij grote ondernemingen met verschillende vestigingen in diverse landen. Elke medewerker heeft toegang tot dezelfde informatie. Geen verwarring mogelijk, geen afdelingen die elkaar tegenspreken en geen tijdverlies. En dat allemaal met één druk op de knop. Je voelt meteen dat de efficiëntie verhoogt en ook je steeds meer eisende klant vaart er wel bij.

 

Plaats- en tijdonafhankelijk werken in de cloud

Een ander belangrijk voordeel is de online toepassing van je ERP-pakket. Doordat je in de cloud werkt is je data altijd en overal beschikbaar. Je hoeft hiervoor niet langer op kantoor aanwezig te zijn. En dat geldt ook voor je werknemers, die steeds vaker hybride werken. Daarnaast heeft het online werken ook het voordeel dat je data op zowat elk toestel beschikbaar is. Je PC op kantoor, je laptop thuis of je smartphone onderweg. Reken uit het welke tijd je hiermee kan besparen. Je klant zal deze vorm van efficiënt ondernemerschap maar wat graag ondersteunen.

 

Slimme boekhoudsoftware

Alle voordelen van je ERP-systeem gelden zeker en in de eerste plaats voor je financiële afdeling. Informatie die realtime beschikbaar is zorgt ook voor snellere toegang tot je financiële cijfers. Wat is de omzet van de maand? Hoe staat het met de cashflow? Wat is de marge per product? Hoe sneller je op deze vragen een antwoord krijgt, hoe sneller je kan bijsturen indien nodig.  En dat kan in onzekere tijden wel eens van cruciaal belang zijn. Jouw ERP-pakket koppelen aan je boekhoudpakket helpt je hierbij.

Maar er is meer. Vele boekhoudtaken zijn louter repetitief van aard. Dit kan je een systeem aanleren. Het voordeel hierbij is dat fouten tot een minimum herleid worden. Zo kan je met de juiste tools en modules tot 73% van je tijd op de boekhouding besparen door meer automatisering. Dit geeft meteen extra ruimte om die zaken de aandacht te geven die het echt nodig hebben.

 

Voor elke onderneming

Verandering roept vaak weerstand op. Digitalisering wordt uitgesteld “want het werkt nu toch ook” is dan een vaak gehoorde opmerking. Bedrijfsleiders beslissen graag op buikgevoel, ze volgen hun intuïtie. Ook dit heeft zo haar voordelen. Maar op deze manier wordt de efficiëntie wel eens uit het oog verloren. Bovendien hoeft het overstappen naar een ERP-pakket niet als een grote oerknal te gebeuren. De systemen zijn veelal modulair opgebouwd zodat je gradueel kan instappen.

 

De sterkte van een modulaire opbouw

Het is begrijpelijk dat de vele mogelijkheden in eerste instantie overweldigend zijn. Waar te beginnen? Maar laat dat net de sterkte zijn van de modulaire opbouw. Zo kan je specifiek voor jouw onderneming vastleggen waar de nood het hoogst is en alvast daar de start nemen. Andere afdelingen kunnen eventueel later hun wagonnetje aanhangen.

 

Software as-a-service

Een andere grote misvatting is de kostprijs. Weet alvast dat software steeds vaker as-a-service wordt aangeboden. Je betaalt enkel en alleen voor die toepassingen die je nodig hebt, en dit op maandelijkse basis. Geen grote eenmalige investering dus waarvan je niet weet of en wanneer je ze hebt terugverdiend.

Tot slot, de overstap naar een ERP-systeem maakt je onderneming future-proof en helemaal mee met de tijd. Een stap die je klanten, je medewerkers en niet in het minst jezelf een flinke boost zal geven.