Zaken idee
Image default
Auto-industrie

Het olielampje gaat branden, wat nu?

Je rijdt rustig langs de weg en opeens begint er een rood olielampje op je dashboard te branden. Paniek en verwarring kunnen snel toeslaan, vooral als je niet weet wat dit betekent en wat je nu moet doen. In deze blog gaan we dieper in op wat er aan de hand is als het olielampje gaat branden en hoe je moet reageren. We zullen ook andere lampjes op het dashboard bespreken, inclusief hun kleur en betekenis.

Het olielampje: Wat betekent het?

Het olielampje op je dashboard is een belangrijke indicator van de gezondheid van je motor. Als dit lampje gaat branden, kan dit verschillende betekenissen hebben:

  • Lage oliedruk: Het meest voorkomende probleem dat het olielampje activeert, is een lage oliedruk. Dit betekent dat er mogelijk niet genoeg olie in de motor zit of dat er een probleem is met het oliedruksysteem.
  • Oliepeil Te Laag: Het kan ook betekenen dat het oliepeil te laag is en dat je motor meer olie nodig heeft.
  • Olielek: Een ander mogelijk probleem is een olielek. Als er olie uit de motor lekt, kan dit de oliedruk verlagen en het olielampje activeren.

Wat te doen als het olielampje gaat branden?

Als het olielampje oplicht terwijl je aan het rijden bent, volg dan deze stappen:

Stop veilig: Verminder onmiddellijk je snelheid en zoek een veilige plaats om te stoppen. Het is van vitaal belang om de motor niet oververhit te laten raken, dus stoppen is noodzakelijk.

Schakel de motor uit: Zodra je veilig bent gestopt, schakel je de motor uit om verdere schade te voorkomen.

Controleer het oliepeil: Laat de motor afkoelen en controleer het oliepeil met de peilstok. Als het oliepeil te laag is, voeg dan olie toe volgens de specificaties van je voertuig.

Controleer op olielekken: Kijk onder de auto of er tekenen zijn van olielekkage. Als je een olielek opmerkt, probeer dan niet verder te rijden, want dit kan de motor ernstig beschadigen.

Bel een takeldienst in Geel: Als je niet zeker weet wat het probleem is of als het olielampje blijft branden nadat je het oliepeil hebt gecontroleerd en eventuele olielekken hebt geïnspecteerd, bel dan een professionele takeldienst in Geel om je auto veilig naar een garage te laten vervoeren.

Andere dashboardwaarschuwingen

Naast het olielampje zijn er verschillende andere lampjes op het dashboard van je auto die je op mogelijke problemen wijzen. Hier zijn enkele veelvoorkomende dashboardwaarschuwingen en hun betekenis:

  • Rood: Remsysteemwaarschuwing – Dit duidt meestal op een probleem met het remsysteem en vereist onmiddellijke aandacht.
  • Oranje: Motorstoring of onderhoudsindicator – Dit geeft aan dat er een probleem is met de motor of dat het tijd is voor gepland onderhoud.
  • Blauw: Koplampen aan – Geeft aan dat je koplampen zijn ingeschakeld.
  • Geel: Elektronische storing of waarschuwing – Duidt op een elektronisch probleem, zoals een storing in het motormanagementsysteem.
  • Groen: Richtingaanwijzer – Geeft aan dat de richtingaanwijzer is ingeschakeld.

In conclusie, als het olielampje op je dashboard gaat branden, is het van groot belang om onmiddellijk actie te ondernemen om motorschade te voorkomen. Stop veilig, schakel de motor uit, controleer het oliepeil en bel indien nodig een takeldienst in Geel voor professionele hulp. Het begrijpen van de betekenis van andere dashboardwaarschuwingen kan je ook helpen om snel te reageren op mogelijke problemen met je voertuig.