Zaken idee
Image default
Gezondheidszorg

Hoe uw baby temperatuur op te nemen

Hoe de temperatuur van een baby opnemen

De zorg voor een baby kan overweldigend zijn – vooral als de baby zich niet goed voelt. Ouders hebben vaak vragen over de juiste manier om de temperatuur van een baby te meten als het voorhoofd warm aanvoelt. Als u verschillende soorten thermometers op de markt hebt gezien, vraagt u zich misschien af welke de beste werkende thermometer baby is.

Het is begrijpelijk dat u vragen hebt, en wij zijn hier om u antwoorden te geven. Laten we eens kijken welke thermometers het beste werken voor baby’s, hoe je ze het beste kunt gebruiken en wat je moet doen als je merkt dat je baby koorts heeft.

Soorten thermometers

Het opnemen van de temperatuur van een baby is iets ingewikkelder dan gewoon een thermometer onder zijn tong steken. In tegenstelling tot oudere kinderen kunnen baby’s geen orale thermometer in hun mond houden. Hoe u de temperatuur van uw baby opneemt, hangt af van zijn leeftijd en uw persoonlijke voorkeur.

Het belang van digitale thermometers

Wetenschappers raden ouders aan uitsluitend digitale thermometers te gebruiken om de temperatuur van hun kind op te nemen.

Kwikhoudende thermometers worden voor kinderen onder geen enkele omstandigheid meer aanbevolen.

Deze dunne, glazen apparaten zijn gevuld met zilverkleurig metaal. Ze vormen een risico omdat ze kunnen breken en giftige kwikdampen kunnen afgeven.

Digitale thermometers verdienen ook de voorkeur omdat ze u snel een nauwkeurige meting geven. Digitale thermometers kunnen de temperatuur van uw kind al na 10 seconden aangeven. U zult de snelle meting op prijs stellen wanneer u te maken hebt met een kribbige, wriemelende baby!

De temperatuur van uw baby opnemen

Hoe u de temperatuur van uw baby opneemt, hangt af van uw voorkeur en van de leeftijd van uw baby. U kunt bij baby’s van alle leeftijden een voorhoofdthermometer (temporale arterie) gebruiken. Deze contactloze thermometers meten de warmtegolven die van de huid van uw baby afkomen. Elke voorhoofdthermometer werkt net iets anders, dus lees voor gebruik eerst de specifieke instructies die bij de thermometer worden geleverd.

Bij jongere baby’s geeft een rectale temperatuur over het algemeen de nauwkeurigste meting. U kunt ook de temperatuur onder de oksels van de baby meten, een zogenaamde okseltemperatuur. Baby’s ouder dan zes maanden kunnen een oorthermometer (tympanische thermometer) gebruiken.

Digitale thermometers voor meervoudig gebruik kunnen worden gebruikt voor rectale of okselmetingen. Om hygiënische redenen is het echter belangrijk dat u voor elk gebruik een specifieke thermometer reserveert.

Een digitale thermometer voor meervoudig gebruik kan worden gebruikt voor rectale, oksel- of orale aflezingen. Digitale okselthermometers en digitale oorthermometers zijn ook gemakkelijk in de winkel of online verkrijgbaar.

Welke thermometer is het nauwkeurigst?

Soms is het even uitproberen welke methode het beste is om de temperatuur van uw baby te meten. Sommige baby’s verdragen bepaalde thermometers beter dan andere, en het is belangrijk om de thermometer te vinden die voor u en uw baby het beste werkt. Toch moeten ouders zich ervan bewust zijn dat sommige methodes om de temperatuur op te nemen nauwkeurigere meetresultaten opleveren.

Jongere baby’s
Over het algemeen is de rectale temperatuur de meest nauwkeurige meting voor baby’s. Sommige ouders aarzelen echter om de temperatuur van hun baby rectaal op te nemen. De temperatuurmeting van het voorhoofd komt qua nauwkeurigheid in de buurt van de rectale temperatuurmeting.

U zult misschien merken dat de arts tijdens de controlebezoeken van uw kind een okselmeting doet. Deze methode is minimaal invasief, maar wordt gezien als de minst nauwkeurige methode om de temperatuur op te nemen. Deze methode wordt het best gebruikt voor screeningdoeleinden en kan worden gevolgd door een rectale temperatuurmeting als koorts wordt vastgesteld.

Oudere baby’s
Oorthermometers zijn nauwkeuriger voor het meten van de temperatuur dan okselmetingen, maar zijn minder nauwkeurig dan rectale of voorhoofdsmetingen. Een ander nadeel is dat de oorthermometer nauwkeurig moet worden uitgevoerd om een nauwkeurige meting te verkrijgen en dat hij alleen geschikt is voor baby’s van zes maanden of ouder.

Als u bijvoorbeeld een thermometer voor uw babyuitzet zoekt, kunt u beter kiezen voor een digitale thermometer voor meervoudig gebruik dan voor een oorthermometer.

Hoe gebruikt u elk type thermometer
Het is handig om vertrouwd te raken met uw thermometer voordat u hem moet uitproberen. Als uw baby zich niet lekker voelt, zult u zich waarschijnlijk wat verward voelen. Als u van tevoren weet wat u moet doen, hoeft u zich minder zorgen te maken.

Het kan handig zijn om een andere volwassene bij u te hebben, want baby’s zijn van nature wat onrustig. Als dat niet mogelijk is, kunt u de taak ook alleen uitvoeren.

Voordat u de temperatuur van uw baby opneemt, moet u ervoor zorgen dat u de instructies goed begrijpt. Het is ook handig om van tevoren de benodigdheden te verzamelen, zodat u zich kunt concentreren.

Bron: Jaap Nielen

thermometer baby