Zaken idee
Image default
Zakelijke dienstverlening

Meer bewegen op de werkvloer: zo motiveer je jouw medewerkers om in beweging te komen!

De beweegrichtlijnen adviseren dagelijks minimaal dertig minuten matig tot intensief te bewegen. Hoewel dit weinig lijkt, komen maar weinig Nederlanders daadwerkelijk aan de benodigde hoeveelheid beweging. Een zorgelijke ontwikkeling. Voldoende beweging is van essentieel belang voor de gezondheid. Om gezond te kunnen worden en te blijven is het belangrijk dat men in staat is om dagelijks voldoende in beweging te komen. Helaas is dat door de jaren heen lastiger geworden. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat we meer achter beeldschermen te vinden zijn, maar ook doordat we veel meer zittend werk zijn gaan verrichten. 

 

Als werkgever heb jij voor een groot deel de verantwoordelijkheid over de gezondheid van je medewerkers. Als zij dagelijks onvoldoende kunnen bewegen door het werk dat ze verrichten, dan is dit erg zorgelijk. Bovendien kan het gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht liggen op de loer. Dit heeft ook gevolgen voor het bedrijf. Als meer medewerkers gezondheidsklachten ervaren, zorgt dit immers ook voor een hoger ziekteverzuim. Gelukkig zijn er manieren waarop je hier verandering in kunt brengen. Waarop je jouw medewerkers kunt motiveren om ook tijdens het verrichten van zittend werk alsnog in beweging te komen. Hieronder geven we enkele tips. 

Staand werken 

Een zittend beroep betekent uiteraard niet automatisch dat er helemaal niet bewogen kan worden. De afgelopen jaren zijn er veel innovatieve meubels ontwikkeld om beweging bij zittende beroepen te stimuleren. Een goed voorbeeld is het zit sta bureau. Aan dit bureau kan zowel zittend als staand gewerkt worden. Hierdoor kunnen medewerkers afwisselen om zo hun lichaam meer te activeren. Door te staan in plaats van te zitten wordt de bloedsomloop meer gestimuleerd. Bovendien zullen er meer calorieën verbrand worden. 

 

Het is tevens belangrijk om niet alleen staand werken te stimuleren, maar er ook voor te zorgen dat er tijdens het zitten in elk geval een goede zithouding wordt aangenomen. Kies daarom voor design bureaustoelen waarmee ergonomisch werken makkelijker wordt. Hierdoor zal tijdens het zitten een actievere houding worden aangenomen en de kans op lichamelijke ongemakken zo klein mogelijk worden gemaakt.  

Geef het goede voorbeeld 

Als werkgever heb je een voorbeeldfunctie te vervullen. Als jij weinig aan beweging doet, kun je niet van je medewerkers verwachten dat zij hier wél extra aandacht aan besteden. Daarom is het van essentieel belang om ook zelf het goede voorbeeld te geven. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om gesprekken buiten wandelend te voeren. Je kunt er ook voor kiezen om in langere pauzes een wandeling te maken. Dit is tevens een goed moment om direct een aantal medewerkers mee uit te nodigen voor een wandeling. Door een half uur intensief door te stappen, kom je al snel aan de benodigde hoeveelheid dagelijkse beweging. Bovendien stimuleert deze beweging en de frisse lucht ook de productiviteit. Genoeg reden om hier dus actiever mee aan de slag te gaan.